De titel zegt het al: de winter komt er alweer bijna aan. En als we kijken naar hoe snel de afgelopen maanden voorbij zijn gevlogen, zal dit een stuk sneller zijn dan we nu denken. De zomer begon vroeg, wat voordelig was tijdens de corona lockdown, maar deze had ook een lange nasleep: half september hadden we nog dagen dat het buiten dertig graden was. Sommigen vinden het heerlijk, maar omdat wij Nederlanders zulke hoge temperaturen eigenlijk niet echt gewend zijn, zien velen van ons ook alweer smachtend uit naar de koudere wintermaanden. Want in dertig graden kun je als je al in je schaarste kleding loopt niet veel meer doen om af te koelen. Maar als het winter is, is er niks fijners dan jezelf lekker opwarmen met een dekentje of trui

Lekker binnen wegkruipen

Wegkruipen onder een warm dekentje terwijl het buiten vriest, regent of misschien zelfs wel sneeuwt: er is niets heerlijker dan dat. Doordat het buiten sneller donker wordt gaan we binnen meer sfeer maken dan we 's zomers doen, bijvoorbeeld met kaarsjes, dekentjes, kerstlichtjes. Maar ook met bijvoorbeeld een lekker kopje thee of chocomel met slagroom, een stoofpotje wat de hele dag lekker staat te pruttelen, een stamppotje en een lekker kerstfilm aan. Is er iets fijner dan dat?

Winterkleding!

Iets anders wat zo heerlijk is aan het najaar is de kleding. Als je het leuk vind om je kleding op een leuke manier samen te stellen weet je waarschijnlijk dat je veel meer kan met méér kledingstukken. In de zomer smelt je al weg in je hemd of t-shirt en korte broek; veel leukers kun je daar niet van maken. Maar in het najaar zijn de opties eindeloos: het begint al in de herfst, als je veel laagjes nodig hebt voor als het onverwachts toch ineens kouder of juist warmer is dan je denkt. Een hemdje met een vestje, een giletje over je blouse, een rokje met leuke kousen voor de dames. En als het écht koud wordt en de decembermaand nadert, komt het grote geschut uit de kast: mutsen, sjaals, handschoenen. Dat zijn de essentials als je door de vrieskou naar je werk of naar school moet fietsen. Maar ook je winterjas mag natuurlijk niet ontbreken. 

Mijn favoriete winterse kledingstuk blijft echter de trui. Om lekker in weg te kruipen, alsof het een dekentje is. Voor vrouwen is de coltrui vaak favoriet, maar een trui met kraag heren is ook heerlijk voor de mannen in de koude seizoenen.